Sporda Konfor Alanı

30 Eylül 2021 Perşembe

“Avrupa Spor Haftası” kapsamında Üniversitemiz Spor Bilimleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Nuh Osman YILDIZ tarafından Spor Lisesi öğrencilerine Bolu Gençlik Merkezinde "Sporda Konfor Alanı" eğitimi verildi.
 
Dr. Nuh Osman YILDIZ konfor alanını, her bireyin kendisini içerisinde rahat ve güvende hissettiği bir alan olarak tanımlarken her bireyin konfor alanı olduğunu ve yaşamda kazanılan deneyimler sonucunda oluştuğu için konfor alanı genişliğinin kişiden kişiye farklılık gösterdiğini ifade etti.
Genel olarak bireylerin, alışılmamış ortamlardan, becerilerinin yeterli düzeyde olmadığını düşündüğü problemlerden, başarısızlığa uğrayacağı veya incineceğini hissettiği durumlardan uzak kalma eğiliminde olduğunu, bireyin zamanını içerisinde rahat hissettiği alan olan konfor alanlarında, kolay işler yaparak geçirmek istediklerini vurguladı. Bu durumda yeni olan kavram ve nesnelerden, ortamlardan, farklı düşünme ve çaba gerektiren taleplerden kaçınarak aslında öğrenmeden de kaçınıldığı, öğrenmenin ise, ancak konfor alanlarımızın dışında, “Gelişme Alanı” olarak adlandırılan bölgede gerçekleştiğini ifade etti. Gelişme alanını ise kişilerin daha iyi ürettiği, yaratıcı olduğu, kendilerini ve koşullarını daha iyi yönettiği alan olarak ifade eden YILDIZ; bu alanın, kişilerin bilinen kapasitelerini aşmasına alan tanıdığı, gelişmelerini sağladığı için gelişme alanı olarak tanımlandığını vurguladı.
“Konfor alanımızın dışına çıkmak ise, kimi zaman az, kimi zaman daha fazla mücadele gerektirmektedir. Bu aslında alışkanlıkların dışına çıkmak demektir. Beton gibi sertleşmiş alışkanlıklarımız bu alanın dışına çıkmamızı engellemektedir. Ya da sahip olduğumuz korkularımıza karşı gelmemizi gerektirmektedir. Herkesin gelişimini engelleyen gerçek veya gerçek olmayan bazı korkular vardır. Bu bağlamda korkularımız ve alışkanlıklarımızdan oluşan bu iki engeli aşmamız demek konfor alanımızın genişlemesini de beraberinde getirecektir. Kısacası korkularımızın ve alışkanlıklarımızın bittiği yerde gelişim sürecimiz başlayacaktır” ifadeleriyle konuyu özetlemiştir.

Hızlı Erişim